jeśli maglownica to zdejmujesz koło i ruszasz tarczą luz może być na drążku w miejscu gdzie się wkręca drążek do maglownicy końcówka jest na przegubie i tam może się wyrabiać
[O2] Klimatyzacja - ubytek czynnika, zbyt wysokie niskie ciś
Zwiń
X
-
[O2] Klimatyzacja - ubytek czynnika, zbyt wysokie niskie ciś
Będę musiał raczej znaleźć serwis klimy...
Po 2,5 -3 miesiącach ubyło mi 400 gr czynnika, w układzie było tylko 120-130 gr... podobno niebezpieczna granica na której sprężarka jeszcze pracuje, ale czynnika może być zbyt mało, aby dobrze smarować sprężarkę, no nic dobiłem, dodatkowo dali kontrast, za 2-3 tygodnie poszukam lampom ubytków, obstawiam chłodnicę, na której jest tłusta plama średnicy ok. 6-8 cm i ślad od uderzenia kamieniem. Chyba, że gość mnie oszukał, gdzie poprzednio uzupełniałem czynnik... jakieś sugestie lub rady .
Acha jeszcze znajomy mi powiedział, że niskie ciśnienie jest za wysokie, strzałka na manometr ze była sporo za zieloną skalą, co to oznacza?
-
-
Nabili mi 0,53 kg, a na nalepce jest 525 gr, sprawdzałem u znajomego co ma maszynę, ale w marcu byłem w innym miejscu i nie dostałem wydruku, tylko powiedział, że ubyło 200 gr, dziś w układzie było 130 gr. Sprawdzę za 2-3 tygodnie jak będzie ok 400, to sporo ucieka. Obecnie czynnik w układzie jest z kontrastem, dzięki lampie UV dowiem się gdzie ucieka.
Komentarz
-
-
Tylko podobno jest tak, że jest jakaś niebezpieczna granica ilości czynnika, kiedy się jeszcze włącza sprężarka, ale czynnik daje już małe smarowanie. No nic poszukam jakiegoś zakładu w mojej okolicy, co pewnie będzie drogą przez mękę...
Mój błąd nabili 0,53 kg, zresztą to znajomi, za 2-3 tygodnie sprawdzę ile i gdzie ucieka, mam nadzieję, że mi nie padnie klima w drodze do Wilna na krótki urlopik .
Komentarz
-
-
natash, ale po chwili pewnie spadają ??
to normalne silnik przecież musi pracować w swojej temp
a co do klimy to jestem właśnie po wymianie chłodnicy
przepuszczała od połowy w dół praktycznie po całości cała zgniła jak psiknąłem preparatem do szczelności to robiły się takie małe banieczki
chłodnica wymieniona wszystko kk
pozdrawiam
Komentarz
-
-
Gość
Panowie moze ktos pomoze, podpowie albo sie spotkal z tym.
Dzis podjechalem na serwis klimy bo odkad mam auto nie robilem tego, ciagle sugerowalem sie tym, ze klima super chlodzi no i nie zauwazylem zadnych zlych objawow.
No wiec podpial gosc maszynke jakas Magneti Marelli i pierwsze co duze oczy i mowi, ze nie odessala nic, 0 czynnika 0 oleju. Ja mu na to ze przeciez przy ostatnich upalach (2 tyg. temu) dzialala bez zarzutu, pozniej chyba jej nie uzywalem (poza dzis przed serwisem na chwile nic niepokojacego sie nie dzialo [na polu 16 st],nie mam nawyku jezdzic na wlaczanej, a to chyba zle)
No wiec mowi ze jesli jest nieszczelnosc to maszyna wykryje i nie napelni, test szczelnosci przeszla pozytywnie no i nabilo do pelna 750 g. w miedzy czasie ozonowanie.
Po skonczeniu wlaczamy klime na maksa, a tu jakies dziwne rzeczy dzieja sie ze sprezarka (akurat teraz wczesniej nic sie nie dzialo) zaczela sie wlaczac i wylaczac non stop i co jakis czas zajebiste buczenie (glownie na low i wentylator na maksa), tak glosne ze napewno bym wczesniej slyszal.
Czy gosc albo maszyna mogla byc przyczyna takiego zachowania sprezarki, nie pamietam w tej chwili ile jest na nalepce od klimy podane (ponad 700 napewno), ale wiem ze maszyna podala 750 g. wkurzony jestem bo nie mialem do tej pory problemow z klima, ba z autem praktycznie nic no i mi siadlo to troche. Czy wina po mojej stronie, ale jesli klima chlodzila zajebiscie do samego konca a podobno ponizej jakiejs tam wartosci czynnika nie powinna sie sprezarka zalaczac to dlaczego bylo 0 czynnika, a wycieku brak?!
[ Dodano: Sro 18 Lip, 12 19:41 ]
dodam tylko ze cala procedure robil na wylaczonym silniku jedynie zaplon byl wlaczony i klima (?!)
[ Dodano: Sro 18 Lip, 12 19:46 ]
przypomnialo mi sie jeszcze ze na maszynce cisnienie podobno bylo male, na jednym zegarze pokazywal caly czas 5 atm, a drugi skakal tak jak wlaczala i wylaczala sie sprezarka i oscylowal w zakresie 4-5 atm. temp otoczenia ok 16 st.
Komentarz
-
Gość
robekcool, dokladnie, dzis podjechalem do chlopakow ktorzy robia nam firmowe auta.Pierwsze powiedzial ze maszyna wycieku nie wykryje. Zreszta jakby tak bylo to nie bylo by innych urzadzen ktore sluza w tym celu. Podpieli swoj automat i sie wyjasnilo, tak jak mowili i Ty napisales za duze cisnienie.
Tylko cala sprawa nie jest do konca wytlumaczona, gdzies zaszedl blad, chyba winna jest maszyna goscia u ktorego wczoraj robilem. Wczoraj rzekomo nie odessala nic z klimy i jak mowilem ze przeciez klima dziala patrzyli na mnie jak na idiote. Za to dzis ta druga wyssala przeszlo 1,3 kg (1300 g)
Wiec w klimie bylo jeszcze sporo czynnika, a owa MM dowalila jeszcze 750 g.
Niestety z jakichs powodow maszyna chlopakom nie drukowala i facet musialby byc albo naiwny albo bardzo uczciwy zeby mi na slowo uwierzyc, ale jak mu powiedzialem co zaszlo to byl wyraznie zaklopotany.
A mialem wczoraj jechac do chlopakow napelnic a do tego goscia tylko na ozonowanie, ale do nich kawalek drogi mam i tak oto 130 zl zamiast na uzywki poszlo w bloto :evil:
Komentarz
Komentarz